Wie

Posted by in Geen categorie

Mijn naam is Petra Pronk, moeder van twee tieners en schrijver in hart en nieren.
Werk en privé zijn bij mij nauw verweven, omdat mijn vak mijn grote passie is. Dat zat er al vroeg in. In de eerste klas van de lagere school won ik een opstelwedstrijd, en daarmee was de toon gezet. Aanvankelijk had ik vooral plezier in het schrijven, ongeacht het onderwerp, maar gaandeweg ging ik het steeds belangrijker vinden waarover ik schreef.

Maatschappelijk betrokken
Het onderwerp van mijn scriptie voor de School voor journalistiek was New Journalism.
Dat was een stroming in de journalistiek in de jaren zestig van de vorige eeuw die zich kenmerkte door literaire trekjes en een persoonlijke, maatschappelijk bevlogen schrijfstijl. De schrijvers gingen op zoek naar een dieper liggende waarheid door onderwerpen van binnenuit te belichten. Pas veel later besefte ik dat ik daarmee mijn eigen interesse op journalistiek gebied had getypeerd. Ik ben niet van het harde, ‘objectieve’ nieuws, maar van de persoonlijke verhalen van betrokken mensen, en ik geloof dat die verhalen sterker worden als ik die kan verbinden met mijn eigen drive en gevoel voor het onderwerp.

Leiderschap
In mijn eerste baan bij een tekstbureau maakte ik veel bedrijfsportretten.
Daarbij viel mij op dat in het ene bedrijf een heel andere sfeer hing dan in het andere, en dat dat van invloed was op het werkplezier en de motivatie van mensen. Daardoor raakte ik geïnteresseerd in leiderschap en het vermogen om verschil te maken, mensen te motiveren en dingen voor elkaar te krijgen. Daarom leen ik mijn pen graag aan mensen die ideeën hebben over hoe we de samenleving anders in zouden kunnen richten. Duurzamer, eerlijker en vanuit positieve waarden.

Goed nieuws
Het journalistieke adagium ‘goed nieuws is geen nieuws’ wil er bij mij dan ook niet in.
Goed nieuws is wat mij betreft wel degelijk nieuws, en zou veel meer gebracht moeten worden. Ik richt de schijnwerpers graag op mooie initiatieven, best practices en de plekken waar dingen wel goed gaan, omdat dat de zaadjes van verandering zijn. Dus: verander de wereld, vertel een verhaal!